Çocuklarda karın ağrısı nelere bağlı olabilir?
Yaş gruplarına göre farklılıklar göstermek üzere, süt çocukluğu ve bebeklik döneminde en sık infantil kolik dediğimiz gaz ağrısına veya kaka yapamamaya, daha nadir olarak bağırsak düğümlenmesine bağlı; oyun çocukluğu döneminde gene kabızlığa, ishale veya bağırsak düğümlenmesine; çocukluk döneminde kabızlık ve ishal bir yanda olmak üzere apandisit, kolesistit dediğimiz safra kesesi iltihabı, mezenter lenfadenit ve kızlarda over patolojilerine bağlı karın ağrıları görülebilir.
Çocuklarda karın ağrılarına nasıl yaklaşılmalıdır?
Çocukluk dönemi karın ağrılarında eşlik eden yeşil renkli kusma veya kanlı kaka yapma gibi bulgular da mevcutsa aksi kanıtlanmadıkça tüm karın ağrıları cerrahi patolojiler olarak değerlendirilmeli ve bir çocuk cerrahının hastayı görmesi sağlanmalıdır.
Cerrahi nedenli karın ağrıları nelerdir?
Bağırsak düğümlenmesi, apandisit, kolesistit ve kızlarda over torsiyonu çocuklarda en sık karşılaşılan cerrahi nedenli karın ağrılarıdır.
Apandisitin belirtileri nelerdir?
Daha önce hiçbir şikayeti olmayan bir çocuğun iştahının kesilmesi, önce göbek çevresinden başlayan bir karın ağrısı, tablonun başlangıcında normalin üzerinde olan bir ateş (37.5-38 santigrad derece üzeri) ile hafif bir enfeksiyon hali apandisit açısından şüpheyle karşılanmalıdır. Bu tablonun viral enfeksiyonlardan ayırd edilmesi pek mümkün değildir. Apendiskteki iltihabi reaksiyon ilerledikçe karın ağrısı daha şiddetlenir ve hastanın karnının sağ alt tarafına lokalize olur. İştah tamamen kesilir ve ateş daha yükselir. Hastanın genel durumu bozulmaya başlar. Tablonun ilerlemesi ile yeşil renkli kusma, ağrı kesici ve ateş düşürücüler ile düşmeyen ateş ve hastanın hareket etmesini engelleyecek derecede yoğun bir karın ağrısı ortaya çıkar.
Bu durumda ne yapılmalıdır?
Hasta zaman kaybedilmeden çocuk cerrahının bulunduğu bir merkeze götürülmelidir.
Apandisit tanısı nasıl koyulur?
Fizik muayene ile ağrının yeri, şiddeti ve bazı özel bulguların olup olmaması, kan ve idrar testleri ile karın ultrasonografisi tanı koydurucudur.
Apandisitte tedavi süreci nasıldır?
Apandisitin tedavisi cerrahidir, çok seçilmiş olgularda başlangıçta tıbbi tedavi denenebilir ancak tablonun ilerlemesi durumunda hasta operasyona alınır. Tanı koyulduktan sonra hasta laparoskopik (kapalı) operasyon için hazırlanır ve şartlar uygun olduğunda operasyona alınır.
Laparoskopik appendektomi nasıl bir operasyondur?
Çocuk cerrahisinde son 20 yıldır apandisitin cerrahi tedavisinde uygulanan artık altın standart haline gelmiş bir uygulamadır. Açık apandisit ameliyatına göre daha küçük yara izleri bırakması, ameliyatta karnın her yerine ulaşabilme imkanı sağlaması ve operasyon sonrası döneminin daha ağrısız ve kolay olması nedeni tercih edilmektedir. Hastanın karnında 2 veya 3 adet 5 mm uzunluğunda kesi ile ameliyat kolaylıkla bitirilebilmektedir.
Ameliyat ne kadar sürer?
Hastanın vücud yapısına (şişman veya kaslarının iyi gelişmiş olup olmamasına) ve apandisitin derecesine (başlangıç evresi veya patlamış olmasına), karın içi yapışıklıkların durumuna göre 40 dakika ile 2 saate kadar süresi değişebilmektedir.
Operasyon sonrası dönem nasıldır?
Operasyondan sonra hastaların ağrısı çok minimal olmaktadır. Bunun için hasta kendini iyi hissettiği andan itibaren hareket etmesi ve yürümesi konusunda teşvik edilmektedir. Hastanın hareket etmesi ile bağırsakların da hareketi kısa sürede başlamakta ve hasta önce sıvı besinler ile beslenmekte ve sonra normal beslenmeye geçilerek taburcu edilmektedir. Taburculuk süresi hastadan hastaya ve apandisitin ilerleme evresine bağlı olarak 24 saat ile 5 gün arasında olabilmektedir ancak komplike olmamış apandisit hastalarında bu süre genellikle 24-36 saat arasındadır.
YORUM YAZABİLİRSİNİZ